Houten vloer

Het kiezen van een houten vloer voor thuis is natuurlijk geheel smaak gebonden. De blijvende aantrekkingskracht en schoonheid van hout maakt dat het direct waarde toevoegt aan uw huis. Er is een grote keuze van houtsoorten met bijpassende kleuren, afwerkingen en stijlen. Hierdoor zal er altijd een vloer zijn die past bij uw levensstijl en budget. Omdat het om een natuur product gaat, geldt dat iedere houten vloer uniek is. En wie wil dat nu niet?

Voordelen houten vloeren

Houten vloerenHet is goed om vooraf te weten welke belangrijke overwegingen er zijn alvorens een houten vloer aan te schaffen. We zetten de voordelen van hout op de vloer voor u op een rij:

 • de vloer hoeft niet snel vervangen te worden en kan zelfs generaties lang mee
 • mensen met een allergie zullen meestal geen last hebben, zelfs vaak als er huisdieren aanwezig zijn
 • de meeste bedrijven die hout verkopen leveren alleen duurzaam en milieuvriendelijk gecertificeerd
 • het verhoogt de waarde van uw woning indien u plannen hebt om het huis te verkopen.
 • onderhoud van een houten vloer is niet ingewikkeld en door regelmatig reinigen en schoonhouden zelfs maar 1 of 2 keer per jaar.
 • Indien u uitgekeken bent op uw huidige vloer dan is het mogelijk om van stijl te veranderen zonder de gehele vloer te vervangen.

Welke houtenvloer  kiezen?

Allereerst is er de keuze van welk hout u de vloer wilt. De houtsoort bepaald meteen het uiterlijk en de hardheid van de vloer. Elke houtsoort heeft een unieke uitstraling die wordt gedefinieerd door de structuur en andere kenmerken zoals nerven, ringen en knoesten. De bekendste houtsoorten zijn:

 • Eiken hout – eikenbomen groeien zo’n beetje overal ter wereld. Een jonge eik is zeer licht van kleur. De donkerbruine kleur ontstaat door het lang blootstellen aan de buitenlucht. Eikenhout is stevig en slijtvast. Daardoor één van de meest verkochte houtsoort.
 • Essen hout – deze loofboom groeit in Europa, Azië en Amerika. Er is een olijf es met donkere en lichte tegenstelling in het hout en een blanke es met egale lichte kleur. Vaak wordt een essen houten vloer geolied om de uitstraling te versterken.
 • Grenen hout – grenen komt van een pijnboom en is een van de goedkoopste hout soort. De pijnboom groeit in Europa en grote delen van noord Azië. Doordat de boom snel groeit heeft het hout een zachtere structuur. Het hout wordt geler naarmate het langer licht. Vandaar dat deze houtsoort vaak beschilderd wordt. Na eiken is deze houtsoort het meest gewild.
 • Jatoba hout – het is een tropisch hardhout met grote hardheid. De boom groeit in Zuid-Amerikaanse landen zoals Suriname en Brazilië. De mooie structuur, roodbruine kleur en vlam in het hout maakt dat Jatoba zowel in een klassieke als moderne inrichting past.
 • Kersen hout – De kersenboom groeit in Europa en in Amerika. De Amerikaanse versie levert echter beter hout. Het hout is zachter dan eikenhout met aanvankelijk een geelbruine kleur en vrij egaal. De kleur zal naar verloop van tijd roodbruin worden.
 • Vuren hout – het hout komt van de fijnspar die groeit in midden- en noord Europa. Vuren hout is vrij goedkoop en gemakkelijk te bewerken. Hoe langer het hout blijft liggen hoe harder het wordt. Het kent  een lichte, heldere kleur, maar na verloop van tijd wordt die steeds dieper en donkerder.

Dan is er nog het verschil tussen een solide houten vloer en een geperste houten vloer. Een solide vloerplank bestaat in zijn geheel uit hout. Een geperste vloer bestaat uit een toplaag van uitstekende kwaliteit hout en daarna meerdere lagen hout en fiber.houten vloerplankEen geperste houten plank is minder duur en iets makkelijker te leggen. En daarbij zal deze plank ook minder reageren op temperatuurverschillen en vochtigheid.

Massief houten vloeren leggen

Bij het leggen van houten vloeren heeft u de keuze tussen zwevend en vast. Kiest u voor zwevend dan ligt de vloer los op de vloer op een isolerende onderlaag. Voordeel is dat u dan een geluidsisolerende heeft en eventueel bij verhuizing de vloer mee kan nemen. Een vast vloer wordt op een tussenvloer gelijmd of gespijkerd. Hierdoor is er minder ruimte aan de zijkant te bewaren en werkt de vloer weinig.

Alvorens een houten vloer te leggen is het goed om na te gaan of te vloer droog is. Heeft u net een nieuw opgeleverde woning dan duurt het al snel twee maanden voordat de vochtigheid uit de vloer is. Dit geldt ook als er bij u thuis opnieuw een betonvloer is gestort. En uiteraard dient de vloer vlak en egaal te zijn.

Zelf houten vloer leggen

Nog vijf tips voor het geval u besluit om een houten vloer zelf te gaan leggen:

 1. haal het hout een paar weken voordat het gelegd gaat worden in huis. Hierdoor kunnen de houten planken acclimatiseren.
 2. maak vooraf een plattegrond van de ruimte waar de vloer komt te liggen. Het bepalen van het aantal banen is een stuk gemakkelijker. Let ook op dat het legpatroon bepaald hoeveel er nodig is.
 3. door de achterkant van de plankdelen vooraf al te lakken wordt de kans op kromtrekken aanmerkelijk verkleind.
 4. gemorste lijm dient direct verwijdert te worden met een vochtige doek. De lijm trekt redelijk snel in het hout en geeft een donkere vlek als er te lang wordt gewacht met het weghalen.
 5. van het schuurstof dat je bewaard kan je vermengd met houtlijm gemakkelijk kieren en gaten dichten.

Houten vloer

Meer informatie over houten vloeren kunt u vinden op de volgende pagina’s:

Onderhoud houten vloer  |  Schoonmaken houten vloer  |  Houten vloer schuren

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save