Parketvloer

U kunt kiezen voor een parketvloer wanneer u de voorkeur geeft aan een gladde vloer maar niet gecharmeerd bent van vinyl of laminaat. Dit is een echt natuurproduct dat verkrijgbaar is in verschillende hardhout soorten. Parketvloeren van de volgende houtsoorten zijn erg populair:

  • oud eikenhout
  • blank esdoornhout
  • heel donker merbau
  • kambala hout

Uw smaak en interieurstijl bepalen welke houtsoort u kiest, de kleuren zijn zo veelzijdig dat u altijd wel een parket vloer kunt vinden die daarbij past. De finish bepaalt voor een groot deel de uitstraling van het hout. Die finish wordt gedaan met een lak, een olie of door de vloer in de was te zetten. De lakken en oliën die gebruikt worden voor het afwerken van parket zijn in vele variaties verkrijgbaar, van heel licht, tot heel donker. Na het aanbrengen van de afwerklaag is deze vloer heel goed bestand tegen slijtage.

parketvloer

Massief en lamelparket

Onder de noemer parket vloeren zijn twee verschillende soorten te noemen. Het eerste is massief parket, en het tweede is het zogenaamde lamelparket. Het eerste bestaat uit massief houten planken van minimaal 6 mm dik die na het leggen geschuurd en daarna geolied of gelakt moeten worden.

Lamelparket wordt geleverd in verschillende breedtes, diktes en lengtes. Ze worden aan alle kanten voorzien van messing en groef. Hierdoor kunnen ze via een clicksysteem gelegd worden. Net zoals de meeste mensen dit wel kennen bij laminaatvloeren. De lamellen zijn opgebouwd uit meerdere lagen:

  1. een onderlaag van een goedkopere houtsoort
  2. daar bovenop een toplaag van de duurdere houtsoort
  3. daar weer bovenop de gekozen afwerking, bijvoorbeeld lak of olie.

Lamelparket wordt daarom ook wel eens geprefabriceerd parket genoemd, na het leggen hoeft u het niet af te lakken of iets dergelijks, dit is al gedaan.

Voorbereiding  leggen parketvloer

Voordat u uw vloer gaat leggen, moet u er voor zorgen dat het parket geacclimatiseerd is. Daarom moet u de pakketten met de vloerdelen minimaal 48 uur van te voren horizontaal in de ruimte leggen waar de vloer komt te liggen. Daarnaast dient het stucwerk droog te zijn,  het eventuele tegelwerk dient minimaal drie weken klaar te zijn, de ruimte moet winddicht zijn en mogelijke lekkages moeten zijn verholpen.

Ondervloer parket

Wanneer u een parketvloer legt kunt u deze verlijmen met de betonvloer of met een ondervloer van spaanplaat. Wanneer u de vloer zwevend gaat leggen dient u voor een juiste ondervloer te zorgen. Welke voor u het beste is, kunt u het beste aan de verkoper vragen. Voor een flat is weer een andere ondervloer nodig, met geluidsdemping bijvoorbeeld, dan voor een betonnen vloer in een ‘gewone’ laagbouwwoning. Er zijn namelijk vele verschillende soorten op de markt, die ieder hun eigen functie hebben. Leg de ondervloer tegen elkaar aan en laat deze niet overlappen, anders ontstaat er een ongelijkheid waardoor u geen vlakke parketvloer kunt leggen.

Leggen van parket vloer

parketvloeren

Massief parket kan wel zwevend gelegd worden, maar dit geeft wel een risico. Het kan zijn dat het parket gaat werken en dan bijvoorbeeld krom gaat trekken. Het zijn massief houten planken, en hout werkt nu eenmaal.

Daarom is het verstandiger om een massieve vloer te verlijmen met de ondervloer, daarmee wordt kromtrekken voorkomen. Massieve vloeren kunnen ook niet over vloerverwarming gelegd worden.

Na het leggen moet een massieve vloer nog geolied of gelakt worden, en deze afwerklaag heeft de nodige tijd nodig om uit te harden. Wel kunt u door de keuze voor de verschillende kleuren lak of olie zelf bepalen hoe licht of donker u de vloer wilt maken.

Lamelparket kan gemakkelijker zelf gelegd worden. Door het eenvoudige kliksysteem is dit goed zelf te doen. U hoeft de verschillende delen niet te lijmen, maar aan elkaar klikken, daardoor kunt u de vloer ook gemakkelijk weer verwijderen, om eventueel mee te nemen als u verhuist. Doordat in de fabriek de afwerking meestal al is gedaan weet u van tevoren precies hoe de vloer er uit zal zien, en na het leggen kunt u de vloer meteen in gebruik gaan nemen.

Verschil in parketvloeren

Er zijn veel verschillende uitvoeringen beschikbaar. Doordat de verschillende lagen van deze parketvloeren kruislings verlijmd worden is de werking van lamelparket minimaal. Daarbij is een goede onderlaag en de kwaliteit van de verlijming van de verschillende lagen belangrijk. Tijdens het leggen van parketvloeren wordt u aangeraden om verschillende pakken door elkaar te gebruiken. Niet alle delen zijn namelijk hetzelfde, omdat het een natuurproduct is, zijn niet alle delen hetzelfde. Daarmee voorkomt u vreemde patronen in de vloer. Houd door middel van houten wiggen of stelplaatjes wat afstand tot de muur om een uitzettingsvoeg te maken. Dan heeft de vloer voldoende ruimte om te werken.

Parketvloer onderhouden

Alle parketvloeren hebben onderhoud nodig, al is het een gemakkelijk schoon te houden vloer. Schaf speciale schoonmaakproducten aan die geschikt zijn voor uw parket vloer. Zo kunt u er nog heel lang van genieten. Wilt u meer informatie of een vrijblijvend advies neem dan contact met ons op.

Vloertjes & Zo is dé vloerenspecialist in Noord-Holland.

Onderhoud Parketvloer  |  Schoonmaken Parketvloer  |  Schuren Parketvloer

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save